Quan les revolucions les feien els altres

[Ara/Xavier Cervantes] El músic Fermin Muguruza, l’escriptor Harkaitz Cano i el dibuixant Dr. Alderete signen conjuntament el còmic Black is beltza : negre és negre. El punt de partida és una anècdota real. [Ara/Xavier cervantes] L’octubre del 1965 la comparsa de gegants de Pamplona va desfilar a Nova York, però les autoritats van prohibir la participació dels anomenats gegants negres. Això fa que un jove basc, el Manex, no pugui desfilar. Tanmateix, decideix quedar-se als Estats Units. I aquí comença una ficció emmarcada en temps de revolucions polítiques, estètiques i musicals: marxisme, drogues i rock. El guió converteix el Manex en testimoni d’un temps en què les revolucions les feien els altres mentre Franco mantenia la dictadura a l’estat espanyol. Passa per Cuba, Mèxic i Algèria, coneix el Che Guevara i els independentistes quebequesos, conviu amb un Black Panther i acaba immers en una trama que barreja el relat d’espies amb les lluites internacionalistes. Tot plegat, del 1965 al 1967: entre la mort de Malcolm X i la del Che. Les pàgines, dibuixades en blanc i negre, matisen cada etapa d’aquest viatge d’iniciació amb tocs de color pla que transmeten un fil emocional que va de l’heroïsme clandestí a la nostàlgia per un futur que no va ser com esperaven.

Beltza és negre en euskera

Fermin Muguruza firma un còmic protagonitzat per un fotògraf basc enmig de Black Panthers i revolucionaris llatinoamericans durant la Guerra Freda

[Cat Radio] L'extensa feina en el camp del documental i les músiques del món que Fermin Muguruza ha fet els últims anys mai li permetrà viatjar en el temps. Gràcies, però, al món de la ficció i el llenguatge seqüencial dels còmics, l'ex-Kortatu s'ha permès trepitjar els escenaris més calents del planeta durant els anys 60. 'Black is Beltza' és el viatge imaginari d'un jove basc que migra a l'inrevés, buscant el conflicte, per servir un dels dos bàndols en què es dividia el món durant la Guerra Freda. I aquests punts calents del planeta i d'aquest llibre no són només els dels espies dobles i les revoltes, també ho són les mans i els dits que toquen instruments musicals i parts íntimes de cossos en peu de guerra.

"Black is Beltza" El nou projecte de Fermín Muguruza...

[Racó Catalá] És un còmic? És una cançó? És una exposició? És 'Black is Beltza'. El nou projecte encapçalat per Fermin Muguruza 'Black is Beltza' ens convida a viatjar per deu ciutats de tot el món i ofereix un relat polifònic i multidisciplinari de la meitat de la dècada dels 60. Tota una experiència que es pot gaudir en format de novel·la gràfica, cançó o exposició.

Talka
Black is beltza