Barcelona

ARTS SANTA MONICA
Exposició 21.06 - 31.07.2016 Claustre

Fermín Muguruza, Harkaitz Cano, Jorge Alderete

Des d'aquí podeu descarregar
el programa de l' Exposició


Black is Beltza és un projecte expositiu de Fermin Muguruza produït per Azkuna Zentroa al voltant de la novel·la gràfica del mateix nom, creada juntament amb l’escriptor Harkaitz Cano i l’il·lustrador Jorge Alderete. Black is Beltza construeix una història d’acció i d’espionatge que barreja música, amor i revolució.

La motivació que va empènyer Fermin Muguruza a dur a terme aquest projecte va aparèixer quan l’autor va veure a la premsa una imatge que recull un conflicte que, paradoxalment, li va resultar tan estrany com familiar:

«D’ençà que vaig observar una fotografia feta a Nova York el 1965 en què es podia veure la comparsa dels gegants de Pamplona ―imatge típica de les festes de San Fermín― desfilant per la Cinquena Avinguda de Nova York i al peu de la fotografia s’hi podia llegir que, a causa dels disturbis racials, s'havia prohibit la participació a la desfilada dels gegants negres, vaig saber que aquí hi havia una història.»

La narració explica, des de la mirada de Manex Unanue ―un jove d’origen basc francès―, els esdeveniments que van marcar la turbulenta societat a mitjans dels anys seixanta. El projecte consta d’una exposició que transcorre paral·lelament a l’aventura de Manex, i recorre els diversos països on els protagonistes havien estat cinquanta anys abans.

L’exposició Black is Beltza mostra el material utilitzat per elaborar el còmic. Des dels arxius de premsa que han ajudat l’autor a estructurar la història fins als dibuixos originals de la novel·la gràfica. També hi ha els materials audiovisuals que ensenyen el panorama social, polític i cultural del moment, i el còmic animat elaborat per a aquest projecte.

Fermín Muguruza és conegut sobretot per la seva extensa carrera musical (Kortatu als anys vuitanta, Negu Gorriak als noranta, i el recorregut posterior en solitari). Durant els últims vuit anys també ha dut a terme un extens treball en el camp audiovisual. A més de les pel·lícules Bass-que Culture, Checkpoint Rock. Canciones desde Palestina, Zuloak i No More Tours, ha dirigit la sèrie d’onze documentals sobre la música àrab Next Music Station per a la cadena Al Jazeera. Actualment també és el programador de les seccions de documental musical dels festivals DOCSDF de Mèxic i Cine Migrante de l’Argentina.

Harkaitz Cano és un dels exponents més coneguts de la literatura basca actual. El seu treball s'estén per quasi tots els gèneres: contes, novel·les, poesia, assaig... La seva obra ha estat traduïda a l’anglès, al neerlandès, a l’italià i al rus, entre d’altres.

Jorge Alderete és dissenyador i il·lustrador, nascut a la Patagònia argentina i actualment viu a Mèxic. Els seus treballs han estat publicats en diverses antologies. Sempre vinculat amb l’escena del rock, ha dissenyat més de 100 discos de bandes de diferents latituds com ara Los Fabulosos Cadillacs i Andrés Calamaro (Argentina), entre molts altres.

 
Talka
Black is beltza